• Home
  • About CCL
    • Vision and Mission
    • Corporate Governance
    • Locations
    • Approvals/Compliance
    • Memberships and Affiliations
  • Expertise
    • Slab Solutions
    • Post-Tensioning
    • Precast
    • Repair and Strengthening
    • Structural Bearings
    • Geotechnical
  • Structures
    • Buildings
    • Bridges
    • Containment
    • Turbines
    • Stadia
    • Pavement SOG
  • Sectors
    • Commercial
    • Residential
    • Health
    • Education
    • Industrial
    • Retail
    • Leisure
    • Transport And Infrastructure
    • Environmental
    • Power And Utilities
  • Downloads
    • Brochures
    • Articles
    • Case Studies
  • News
  • Human Resources
    • Testimonials
    • Vacancies
  • Contact Us

Hotel La Tour, Birmingham, UK

A new £24m four-star luxury hotel has been built close to the centre of Birmingham, after five years of planning, research and design. Hotel La Tour has 174 bedrooms, business space, a restaurant, bar and a street café.

CCL designed and post-tensioned (PT) the suspended floor slabs on levels two and three, using its XF system. The design featured a 300/220 mm post-tensioned flat-slab for level two and a 600/520 mm PT transfer slab for level three, which had to support three to six levels of precast structure. The company proposed a concrete-mix design for the transfer slab, in order to reduce the risk of cracking associated with such large, deep concrete pours. Downstand beams were situated at cantilever locations in the transfer slab to control deflections.

Design of both levels incorporated an 80 mm central recess strip so precast bathroom pods could be dropped into the slabs, reducing the amount of screed required after installation.

One of the challenges faced by CCL included the removal of a supporting column from beneath the transfer slab, to suit architectural requirements. The resultant 15m span meant local support was insufficient for the precast structure above it. CCL resolved this by designing a 15 m PT transfer beam with a surrounding grillage of beams to span the void.

The benefits of this PT design included a reduction in the amount of reinforcement required, compared to the original proposal. Removing the majority of downstand beams produced longer spans and allowed formwork to be placed more quickly, thereby accelerating program cycles.

 

  • Download Case Study
  • Go Back
  • Hotel La Tour

    CONTACT US

    CCL
    Unit 8 Millennium Drive
    Leeds
    LS11 5BP
    United Kingdom

    T: +44 (0)113 270 1221
    E: enquiries@cclint.com

    Get In Touch


    Website design and build by Grey Matter | web design sheffield